Workshops

Beste Videoclip

01.

Oneindige mogelijkheden

Workshops kunnen ontstaan in allerlei vormen en maten. Ik rolde er zelf op een leuke manier in.

‘Drank & Drugs’ is een tijd geleden een bekend lied geweest en er zijn toen verschillende oproepen gedaan om daar een parodie op te maken. Brownies en Downies kwam met hun eigen geschreven versie bij mij aanzetten en vroeg mij of ik de opnames voor de track wilde voorzien. Een hele eer! Zij hebben er toen zelf een leuke video bij geschoten en ‘Brownies & Downies’ op YouTube was en is nog steeds een feit! Een prachtig eindresultaat en zeer goed promotie materiaal. Het is tenslotte in totaal al meer dan 2 miljoen keer bekeken!

Zo kwam ik dus op het idee om liedjes te gaan maken met verschillende dagbestedingen, maar ook met scholen, jongerencentra, kinderdagverblijven, etc. Het idee groeide langzaam uit tot een product en inmiddels heb ik al veel uiteenlopende workshops mogen verzorgen.

Geen enkele workshop is hetzelfde. Er is altijd een andere doelgroep, een andere opdracht, een andere beleving en altijd andere mensen. Ook de grootte en het niveau van de groep bepaald wat. Een workshop kan bestaan uit 1 rap les of uit 8 bijeenkomsten waar we een geheel lied inclusief videoclip maken of eindigen op een podium. Hoe dan ook, muziek is leuk, creatief en leerzaam en moet toegankelijk zijn voor iedereen! Ik ben blij dat ik hierin mag en kan bijdragen.

Een workshop kan in een klas ontstaan omtrent een bepaald thema of omdat ze de juffrouw een leuk trouw-cadeau willen geven. Een kinderdagverblijf wil op een bepaalde manier opvallen en besluit een videoclip te schieten. Een bedrijf wilt zich in de markt gooien en opvallen met een goed of gek lied en bijbehorende videoclip, een reclamespotje of een eigen jingle. Dagbesteding C-Radio uit Uden is een radiostation en met hen ontwikkelen we jingles. Ook dit verloopt in de vorm van een workshop.

In Uden ontstond er een groep jongeren bij het MC Jongerencentrum die veel interesse toonde in HipHop en zij wilden graag meer doen met ‘rap’. Zo werd ‘MC Barz’ in het leven geroepen. Georganiseerd door Trots 54 en het MC jongerencentrum die vervolgens de muzieklessen lieten verzorgen door ‘Muziek met De Meester’. De afsluiter.. een spetterend optreden in ‘De Pul’ te Uden! De samenwerking bestaat nu al een aantal jaren en we staan dus ook met regelmaat on stage!

Krijg jij ook spontaan zin om muziek te maken?!

Hieronder een paar toffe voorbeelden!

02.

Toffe voorbeelden

MC BarZ

de meester, trots 54 & mc jongeren centrum

Baan Brekende Barz

de meester, trots 54 & n.o.b.w.

Brownies en Downies

de meester & brownies en downies

03.

Tarieven

vaste tarieven voor workshops zijn lastig aan te bieden. we helpen u graag op maat!
we voorzien u graag van een offerte.

Uitvoerende krachtenVerzorgingTariefOpmerkingen
De Meester – De duizendpootBeats, Mix, Workshops
€ 60 – Workshop per uurOrganisator, Uitvoerende kracht & Contactpersoon
Betrokken van A tot Z€ 60 – Beat van De Meester
€ 150 – Lekker weg luisteren ‘Mix & Master’
Marvin – Mix en Master EngineerBeats, Mix & Mastering€ 100 - Beat van Marvin (+10% van de omzet)De laatste stap tot een professionele track
Inzetbaar voor professionele doeleinden€ 250 - Professionele 'Mix & Master' (startprijs)
Davy – Cameraman & EditorVideoclip als eindproduct€ .. - per uur / gehele projectBeelden opnemen tijdens een les en editen

04.

Workshop verloop

Benieuwd naar hoe zo’n workshop verloopt? Lees het proces van HeartCareWerkt hieronder. Zij zijn genomineerd voor ‘Beste Videoclip’ door de Special Media Awards 2023!

We mochten voor de dagbesteding ‘HeartCareWerkt!’ uit Oss wel een heel bijzonder lied, inclusief videoclip maken! De dagbesteding heeft wel 27 deelnemers en is daarmee ons grootste project tot noch toe. Hoe gaat dat nou precies in zijn werk, vraag je. Dat ga ik je uitleggen.

Een workshop bestaat vaak uit meerdere delen, of lessen. HCW wilde graag een eigen lied inclusief videoclip. Daar hebben we 6 bijeenkomsten aan gekoppeld. We zijn zoals altijd begonnen met het uitwerken van een beat. We komen met voorbeelden, gaan het gesprek aan, horen alle wensen en spelen hier en daar wat instrumenten in. Dat is een heel creatief proces waarin iedereen geïnspireerd raakt. Alle wensen en informatie nemen we mee terug naar de studio en daar gaan we mee aan de slag. Als les 2 begint, hebben wij een beat om te laten horen!

De 2e bijeenkomst brengt een BOM aan creativiteit met zich mee! We laten namelijk de beat horen en dan zien we direct enthousiaste gezichten, hoofden die mee bewegen op het ritme van de muziek, voetjes die heen en weer bewegen en we horen getik op de tafels. En dat is een goed teken, als je je lekker voelt op de muziek ben je vanzelf meer betrokken en gaat het hele proces nog meer leven!
We hebben tijdens deze bijeenkomst hele grote vellen papier en stiften op de tafels liggen. Soms is het zelfs handig om tijdschriften met heel veel plaatjes bij de hand te hebben. We gaan namelijk brainstormen en alles wat je bedenkt is goed! Zijn het woorden, zinnen, plaatjes, gedachtegangen, andere liedjes waaraan je moet denken, mensen aan wie je denkt, herinneringen, noem het maar op. Alles mag tijdens de brainstorm. De brainstorm gaat enorm helpen bij het gehele proces. Het helpt om de rode draad van het lied te vinden en tot teksten te komen. Maar het helpt ook al om beelden voor een videoclip te bedenken, sferen te proeven. En wat dacht je van artwork, of een leuke thumbnail voor op YouTube.
Na de brainstorm zijn alle vellen vol geschreven en geplakt. We maken er foto’s van en die nemen we mee terug. De vellen laten we bij de dagbesteding, want ze zullen in de loop van de week vast nog meer bedenken en willen opschrijven. We spreken altijd af dat de dagbesteding mij een nieuwe foto stuurt, een update van de brainstorm.

Een van de belangrijkste dingen uit een lied is vaak het refrein. Dat is de tekst die een aantal keren opnieuw terug komt in het lied. Denk maar aan bekende zinnen als; Ik heb hier een brief voor mijn moeder, of Ik ben een klein geel visje in een zee van blauw. Teksten die heel Nederland kent. Of wat dacht je van; We will, we will, Rock you! Dat kent de hele wereld! Ongelooflijk toch. En dat zijn maar 4 woorden. Zo simpel en toch kan het zo moeilijk zijn om een tekst te schrijven. Je kunt er de kop op breken.
Wat een lied een lied maakt, is echtheid, puurheid. Om puur te zijn moet je lekker dicht bij jezelf kunnen blijven. Dat betekent dat je schrijft vanuit jouw eigen, echte belevingswereld. In het geval van deze workshop gaat het lied over de dagbesteding zelf. Dat is prachtig, want dat is ontzettend dicht bij de belevingswereld van alle deelnemers. Ze delen vaak dezelfde herinneringen, kennen emoties van elkaar, dragen gedeelde wensen en zijn natuurlijk allemaal fan van hun eigen dagbesteding. De brainstorm voor het refrein was dan ook een sterk gelijkgestemd blad vol.
En dat is dus waar we de 3e bijeenkomst mee aan komen zetten. Een refrein! Een catchy tune, iets wat blijft hangen en gemakkelijk mee te zingen is. Als we zien dat dit geslaagd is, vieren we een klein feestje en gaan we verder. Tussen de bijeenkomsten door is er genoeg tijd om aan het lied te werken en dat gebeurt dan ook. Er zijn al kleine stukjes teksten geschreven, sommigen met melodie en sommigen zonder melodie. Dit is ook een super leuk proces en als de puzzel eenmaal ligt, mag je hier ook enorm trots op zijn! We checken of het aantal lettergrepen per zin klopt, of er juist gebruik gemaakt wordt van rijmschema’s, vinden we woordspelingen terug, etc. Maar nog belangrijker; zeg je hier precies wat je wilt rappen of zingen? Zeg je hier wat je werkelijk voelt?
Als we naar huis gaan zorgen we er voor dat iedereen een tekst heeft die af is, goed klinkt en past bij de mogelijkheden van de vocalist. Het mag best een uitdaging zijn, maar het moet later ook opgenomen kunnen worden. We voorzien alle deelnemers voor een voorbeeldopname. Zo kan iedereen zijn eigen stukje goed inoefenen.

Om er zeker van te zijn dat het je gaat lukken en dat je een beetje de juiste toon aanhoudt, komen we in de 4e ronde langs om iedereen van een korte zang- of rap les te voorzien. We leren je in deze les om op de juiste momenten adem te halen, de juiste klanken te zingen en we kijken meteen of je het in een keer kunt opnemen, of wellicht in delen. Alles is goed! Vergis je niet, er zijn supersterren die zichzelf verplichten om elk lied zin voor zin op te nemen. Soms passen we ook nog wat kleine dingen aan in de tekst zodat het je nog beter past! Wat zo fijn zou zijn, is als je deze bijeenkomst bij ons in de studio kunt houden. Dan kunnen we een proef opname in de studio doen, raak je gewend aan de ruimte en dan heb je je eigen stem al eens gehoord voordat je het voor het ‘echie’ gaat opnemen.
Als je voor een project hebt gekozen inclusief videoclip, zoals in deze workshop, starten we deze les ook aan de brainstorm en het uittekenen van de videoclip. Bij elke zin die je zingt of rapt mag je een beeld bedenken. Bij dit beeld hoort ook accessoires en wellicht zelfs meubilair of bepaalde kleding. Alles mag je opschrijven en wordt in de loop naar de volgende les toe alvast verzameld. Het hoeft niet super gestructureerd of tot diep in de puntjes, het is vaak fijn om ruimte en vrijheid voor het creatieve proces te bewaren.

Opnemen is altijd een geweldig proces. Je hoort je eigen stem voor het eerst terug en staat stomverbaasd van je eigen stem! Klink ik echt zo?! Het is altijd even wennen als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, maar die ruimte krijg je ook. We stellen iedereen op zijn gemak en kijken naar wat de beste mogelijkheden zijn om op te nemen, denk aan; zin voor zin, in delen of in zijn geheel. Het is erg leuk om te kijken bij elkaar en je leert er stiekem best veel van. Soms worden er zelfs al beelden geschoten in de studio. Denk aan beelden van de opnames, werken aan het bureau, de microfoon klaarzetten, enz. Allemaal toffe beelden om in je videoclip te laten zien aan de rest van de wereld! Als alle stemmen opgenomen zijn en we hebben nog wat tijd over is het ook leuk om wat mix technieken te laten horen. Zo hoor je je eigen stem veranderen en krijg je een klein inzicht in wat er allemaal mogelijk is.
We kijken met zijn allen nog eens naar de voorbereiding van de videoclip en zorgen ervoor dat iedereen op tijd klaar is, voorbereid is, alle materialen bij de hand heeft, etc. Dat is vaak het einde van de 5e bijeenkomst.

De 6e les is een werkelijk spektakel! Je hoort vandaag voor het eerst het lied, helemaal gemixt en gemasterd, klaar voor YouTube, Spotify, enz! Dat maakt vaak veel los in een groep. Het is een prachtig resultaat en dat ga je even voelen. Daar laten we je dan ook even van genieten en in landen. Als dat gebeurt is gaan we aan de slag met de videoclip. Het lied staat zo goed als de hele dag aan en er worden in alle hoeken van de ruimtes beelden opgenomen. De hele dag is er een cameraman aanwezig en kom je op beeld! Voor sommigen prachtig, voor de meer verlegen mensen onder ons niet altijd even prettig. We proberen met iedereen zo goed mogelijk rekening te houden, zo ook als het gaat over privacy. Over het algemeen is de sfeer er een om nooit meer te vergeten en zien we dat de betrokkenheid groots is en iedereen zich behulpzaam opstelt. Het is een feestelijk gebeuren en vaak vliegen we dat ook zo aan. Des te meer plezier we opnemen, des te meer liefde er straks van je scherm af spat!

Dan gaan we weer terug naar de studio en is de laatste stap aan ons. Editen, editen en nog eens editen! We beleven hier zelf altijd veel plezier aan. Het is prachtig om al die lachende, trotse gezichten te zien. Het roept fijne herinneringen op en draagt bij aan het neerzetten van de sfeer en een gevoel aan de clip.
Als we eenmaal zover zijn komen we bij jullie terug met een presentatie van het eindproduct: De videoclip van een super tof lied!

En die reactie… dat gevoel… dat begrijp je alleen als je het zelf beleeft!